اقدامات حفاظتی و استانداردهای مونتاژ تابلو برق.
تابلو برق_استانداردهای تابلو برق

آسان ژنراتور

تابلو برق_استانداردهای تابلو برق

اقدامات حفاظتی و استانداردهای مونتاژ تابلو برق.

اقدامات حفاظتی تابلو برق

5.4.1 اطلاعات عمومی

یک مسئله مهم و اصلی در استفاده از استانداردها برای تجهیزات ، ماشین آلات صنعتی و تابلوهای برق مربوط به پیشگیری از حوادث و در نتیجه تأمین حفاظت از افراد است. در هنگام دست زدن به تجهیزات الکتریکی خطرات مختلفی ایجاد می شود. برای جلوگیری از این خطرات یا حتی از بین بردن کامل آنها ، باید اقدامات مناسبی انجام شود.

5.4.2 محافظت در برابر خطرات الکتریکی

"خطرات الكتريكي" به معناي رويدادهايي از نوع الكتريكي است كه خطري را براي  افراد ایجاد مي كند. موارد ضروری که در اینجا لیست می شوند ، ایرادات شوک الکتریکی و قوس الکتریکی است.  برای محافظت از افراد در برابر خطرات زیر به تجهیزات الکتریکی جهت حفاظت نیاز است:

  • برق گرفتگی در اثر تماس مستقیم یا غیرمستقیم
  • قوس چشمک زن
  • حافظت در برابر تماس مستقیم

قانون کلی در برابر ولتاژ تابلو برق هایی که خطر تماس دارند این است که از محافظت در برابر تماس مستقیم اطمینان حاصل شود. محافظت در برابر تماس مستقیم تابلو برق به این معنی است که در شرایط کار عادی تجهیزات الکتریکی ، هیچ قسمت برقداری که خطر تماس داشته باشد قابل لمس نباشد. (استاندارد UL 508A,) فقط با تابلو کنترل صنعتی (تابلو برق)سروکار دارد و بنابراین منحصراً به محفظه(اسکلت تابلو برق) آن محدود می شود. درب یک اسکلت تابلو برق باید قفل شود ،یعنی"حفاظت قفل درب".درب برای تابلو برق در شرایط زیر مورد نیاز است:

  • اگر تابلو کنترل صنعتی دارای فیوز است.
  • در صورت وجود بریکر در مدار تغذیه که از خارج قابل تنظیم نیست.
  •   اگر تابلو کنترل صنعتی شامل رله های اضافه بار است که از خارج قابل تنظیم نیست.
  • اگر تابلو کنترل صنعتی شامل دستگاه های اندازه گیری است که باید مجدداً تنظیم یا سرویس شوند.

استثنا: در موارد زیر نیازی به در نیست:

  • اگر دسترسی فقط برای جایگزینی اجزای معیوب مورد نیاز است (به عنوان مثال پس از اتصال کوتاه).
  • اگر تابلو برق کنترل صنعتی فقط شامل یک فیوز مدار کنترل است و بار مربوط به مدار کنترل را می توان در همان محفظه یافت.
  • اگر همه رله های اضافه بار از خارج تابلو برق قابل تنظیم هستند.

اگر پوشش یا کاور با میکروسوییچ خارجی به بریکر اصلی قفل شده باشد. این اطمینان را می دهد که قبل از برداشتن پوشش ، برق قطع می شود تا فیوزها جایگزین شوند یا رله های اضافه بار تابلو برق مجدداً تنظیم شوند. این بدان معناست که وقتی این استثنائات اعمال می شود ، می توان به جای درب ، درپوش نصب کرد و در نتیجه نیازی به اتصال درب نیست. طبق (استاندارد UL 508A,)، یک پوشش نباید لولا شود.

منطق این نیاز این است که اجازه دهید خیلی راحت تر درها کار کنند. به عنوان یک قاعده کلی ، یک ابزار برای برداشتن یک پوشش مورد نیاز است ، در حالی که می توان در هنگام بی برق شدن تابلو کنترل صنعتی درب را باز و بسته کرد. به عنوان مثال ، در زمینه الزامات ذکر شده در بالا ، یک پوشش در حین نگهداری یا کار با تعویض منظم ، عملی نخواهد بود. اگر این کار به طور مداوم بر روی آن انجام شود ، یک پوشش باعث می شود که کاربران تابلو کنترل صنعتی را به صورت ایمن قفل کنند.

برای محفظه های کوچکتر ، یک پوشش ممکن است یک راه حل کاملاً معقول باشد. به طور کلی ، با این حال ، این گزینه عملی برای محفظه های بزرگتر نیست (به عنوان مثال به دلایل وزن و قابلیت کنترل). در (استاندارد UL 508A)،  حداقل فاصله برای  قطعات برقدار در مورد دهانه های محفظه شرح داده شده است. جدول "حداقل فاصله از دهانه تا یک قسمت شامل خطر برق گرفتگی یا صدمه شخصی" در زیر حداقل فواصل زیر را توصیف می کند:

  • به قطعات برقدار عایق بندی نشده> 30 ولت متناوب یا 42.4 ولت مستقیم
  • به قسمتهای متحرک اجزای داخل محفظه ، مانند تیغه فن ، کمترین فاصله از لبه دهانه تا قسمت مربوطه اندازه گیری می شود.

 استثنا این شرایط در اسکلت تابلو برق هایی با خصوصیات زیر اعمال نمی شود:

  1. اسکلت تابلو برقی که روی زمین نصب شده است.
  2. لبه پایین اسکلت تابلو برق حداقل 6 اینچ (152 میلی متر) از کف فاصله دارد (به عنوان مثال روی پایه باز نصب شده)
  3. قسمتهای برقدار اتصال اسکلت تابلو برق حداقل 6 اینچ (152 میلی متر) بالاتر از بالاترین قسمت لبه پایین محفظه هستند.

در همین حال ، (ان اف پی ای 79) نه تنها با خود تابلو برق کنترل  صنعتی سروکار دارد ، بلکه تمام تجهیزات الکتریکی ماشین آلات را شامل می شود ، از جمله اجزایی مانند کابل ها و دستگاه های مورد استفاده در این زمینه. در فصل 6.2 تعدادی از اقدامات احتمالی برای ایجاد محافظت در برابر تماس مستقیم لیست شده است:

  • عایق بندی قطعات برقدار
  • حافظت توسط اسکلت تابلو برق
  • حافظت از طریق درز بهم پیوسته
  • محدود کردن دسترسی به اجزای تابلو برق

عایق بندی قطعات برقدار

اگر این اقدام برای حافظت در برابر تماس مستقیم اعمال شود ، قطعات برقدار باید كاملاً توسط مواد عایق پوشانده شوند. حذف عایق فقط از طریق تخریب امکان پذیر است و باید در برابر تأثیرات مکانیکی ، شیمیایی ، الکتریکی و حرارتی مقاوم باشد.

عایقکاری کابل

شکل5-12 عایقکاری کابل

 

توجه داشته باشید به طور معمول رنگ ها ، لاک ها ، یا محصولات مشابه برای حافظت در برابر تماس در نظر گرفته نمی شوند.

محافظت از طریق درز بهم پیوسته

برای پانل های کنترل صنعتی با ولتاژ عملیاتی 50 ولت ای سی یا 60 ولت دی سی ، تجهیزات جدا کننده (به عنوان مثال وسایل اصلی قطع کننده) باید با درب تابلو کنترل صنعتی به صورت مکانیکی ، الکتریکی یا با استفاده از ترکیبی از این دو قفل شوند. معنی قطع کننده زیر لازم نیست که با درب قفل شود:

 قطع اتصال برای روشنایی تابلو کنترل صنعتی

قطع اتصال برای عناصر حافظه برای جلوگیری از از دست رفتن داده ها

شرایط

طبق (استاندارد تابلو برق UL 508A) ، اتصال درب باید شرایط زیر را داشته باشد:

  1. این امکان برای افراد واجد شرایط وجود داشته باشد که بتوانند اتصال متصل را از بین ببرند تا در صورت قرار گرفتن درگاه اصلی قطع کننده ، درهای صفحه کنترل صنعتی نیز برای کار سرویس و نگهداری باز شوند. برای این منظور باید ابزاری لازم باشد (به عنوان مثال یک پیچ گوشتی کوچک و مسطح).

  1. اتصال به طور خودکار با بستن درب تابلوی کنترل صنعتی بدون نیاز به اقدامات اضافی فعال می شود.
  2. هنگامی که درب تابلوی کنترل صنعتی باز است ، باید از انسداد مکانیکی استفاده شود تا از بسته شدن وسایل جدا کننده جلوگیری شود. شکست این اتصال بدون ابزار ممکن است.

شکل 5-17 مثال: بریکر با تحریک اهرمی در سمت عقب درب با دست چپ.

با ولتاژ کمتر از 50 ولت ، دستگاه های نصب شده در داخل درب های تابلو کنترل صنعتی نیز باید مطابق با (استاندارد تابلو برق NFPA 79)، در برابر تماس ناخواسته محافظت شوند. این حفاظت می تواند با طراحی ذاتی خود دستگاه ها یا با استفاده از موانع در فاصله 50 میلی متر (2 اینچ) از قطعات برقدار ایجاد شود. این نیاز براساس استانداردهای (آی ایی سی) است. فاصله 50 میلی متر با آزمون (آی ایی سی)برای ایمنی پشت دست با کلاس محافظ آی پی آی پی1) مطابقت دارد. 

هدف از این نیاز جلوگیری از تماس ناخواسته با قطعات برقدار هنگام کار بر روی تابلو باز است.

شکل 5-18 تجهیزات نصب درب

منطق مورد نیاز برای اتصال وسایل قطع اتصال و درها ، حفاظت ذکر شده در برابر تماس مستقیم است. مطابق با استانداردهای ایالات متحده ، تماس با ولتاژ 50 ولت ای سی یا 60 ولت دی سی یا بالاتر منجر رسیدن آسیب های بدنی افراد می شود. به همین دلیل ، هدف مقررات ذکر شده در بالا اطمینان از عدم دسترسی افراد به تابلوهای کنترل صنعتی و جلوگیری از بسته شدن ناخواسته وسایل قطع در هنگام باز شدن درب است.

با این وجود پرسنل واجد شرایط ممکن است با اقدامی آگاهانه قفل را قطع کنند تا بتوانند محفظه را تحت ولتاژ باز کنند یا با باز بودن درب انرژی دریافت کنند. پرسنل واجد شرایط از دانش ، تجربه و آموزش لازم برای اجرای صحیح و عمدی این عملیات برخوردار هستند.

  1. محدود کردن دسترسی به محفظه

(استاندارد تابلو برق UL 508A) تابلو کنترل صنعتی را از ترمینال تأمین تا ترمینالهای خروجی به داخل میدان (پایانه های سیم کشی میدانی) توصیف می کند. مناطق خارج از پانل کنترل صنعتی دیگر در(استاندارد تابلو برق UL 508A) نمی شوند. از طرف دیگر ، (ان اف پی ای79)کل دستگاه را توصیف می کند. این شامل تابلوهای توزیع احتمالی است که ممکن است توسط یک تابلوی اصلی با وسیله قطع کننده تهیه شود. فصل 6.2.4 از (استاندارد تابلو برق NFPA 79)این مبحث را به شرح زیر تنظیم می کند:

اگر یک فرد واجد شرایط یک محفظه کنترل پنل صنعتی را باز کند که در ولتاژ وسیله جدا کننده خود را نداشته باشد ، یکی از شرایط زیر وجود دارد:

  1. برای باز کردن درب تابلوی کنترل صنعتی استفاده از کلید یا ابزار لازم است.
  2. درب محفظه فقط در مواقعی که تمام قطعات برقدار داخل آن جدا از هم محصور یا حافظت شده باشند ، مجاز است بدون استفاده از کلید یا ابزار باز شود ، به این ترتیب که هیچ تماس مستقیمی با قطعات برقدار وجود ندارد.

هر مدار تغذیه ورودی باید وسیله قطع داشته باشد. بر این اساس ، هر پانل دارای درب و وسایل جدا کننده خاص خود باید دارای یک مرکز اتصال درب باشد ، در غیر این صورت قوانین ذکر شده فوق قابل اجرا نیست.

توجه داشته باشید:

هر وسیله عملیاتی دستگاه های عایق بندی (به عنوان مثال دسته اصلی قطع کننده اصلی) باید مطابق با (استاندارد تابلو برق NFPA 79) ، دارای مشخصات زیر باشد:

  • در همه زمان ها قابل دسترسی است
  • به طور مناسب شناسایی شده است
  • آف در موقعیت قابل قفل شدن است
  • دمحافظت در برابر تماس غیرمستقیم.

علاوه بر محافظت در برابر تماس مستقیم ، باید به شرایط خطرناکی که می تواند ازخطاها ناشی شود نیز توجه شود و اقدامات مناسبی نیز باید انجام شود. تماس غیرمستقیم با قطعات برقدار فقط در صورت خرابی ممکن است ایجاد شود. شایعترین وضعیت خطا ، خرابی عایق بین قطعات هادی برقدار و در معرض آن است. از ولتاژ تماس بالقوه خطرناک حاصل باید با اقدامات حافظتی مناسب جلوگیری شود. (NFPA 79) دو بخش حفاظت را  توصیف می کند.

  1. محافظت با عایق دوبل

عایق دوبل یا تقویت شده برای جلوگیری از وقوع ولتاژهای لمسی خطرناک بر روی قطعات قابل دسترسی از طریق خرابی در عایق اساسی است. تجهیزات باید به همین ترتیب ذکر شده یا به روشی قابل مقایسه و مشخص مشخص شوند.ر دید بخشی از دستگاه یا سیستم که به قطع اتصال نیاز دارد.

  1. حفاظت با قطع خودکار منبع تغذیه

قطعات در معرض باید زمین زده شوند، و از دستگاههای محافظ اتصال کوتاه مربوطه که در صورت بروز خطا بلافاصله و مستقل جدا می شوند ، استفاده می شود. این اطمینان می دهد که مدت تماس بالقوه با ولتاژهایی که خطر تماس دارند را به حداقل برسانید. زمان قطع به طور کلی در محدوده میلی ثانیه است. (استاندارد تابلو برق UL 508A)  حفاظت در برابر تماس غیرمستقیم را از طریق قطع خودکار منبع تغذیه در فصل های مربوطه توصیف می کند ("حفاظت از زمین و اضافه جریان").

اقدامات حفاظتی به صراحت ، اما این موارد تحت الزامات ساختاری است که در هر صورت تعیین می شود.

حفاظت با استفاده از ولتاژ کم محافظتی (PELV)

(استاندارد تابلو برق پی ایی ال وی)برای محافظت از افراد در برابر شوک الکتریکی در اثر تماس غیرمستقیم استفاده می شود و همچنین از تماس مستقیم در مناطق محدود محافظت می کند.

شرایط: مدار(پی ایی ال وی) باید شرایط زیر را داشته باشد:

  1. ولتاژ نامی نباید از مقادیر زیر فراتر رود:
  •  30 ولت جریان متناوب (مقدار آر ام اس) یا 60 ولت مستقیم (بدون موج دار) در صورت استفاده از تجهیزات در مکان های معمول خشک و زمانی که سطح وسیعی از قطعات برقدار با بدن انسان انتظار نمی رود.
  •  6 ولت جریان متناوب (مقدار آر ام اس) یا 15 ولت مستقیم (بدون موج دار) در سایر موارد غیر از آنچه در زیر شرح داده شده است.
  1. یک طرف مدار یا یک نقطه منبع باید زمین باشد.
  2. قسمتهای برقدار مدارهای (پی ایی ال وی)باید از سایر قطعات برقدار مدارها به صورت الكتریكی جدا شوند. فاصله باید  فاصله بین طرف اصلی و ثانویه یک ترانسفورماتور ایمنی باشد.
  3. هادی ها باید از نظر جسمی از هادی های مدارهای دیگر جدا شوند. در صورت غیر عملی بودن ، قدرت الکتریکی هادی ها برای بالاترین ولتاژ رخ داده در کانال کابل باید اندازه گیری شود. دستگاه های مورد استفاده ممکن است برای تهیه (پی ایی ال وی)از دستگاه های زیر استفاده شود:

 

  1. ترانسفورماتور ایمنی (ترانس جدا).
  2. منبع فعلی تأمین کننده درجه ای از ایمنی معادل ترانسفورماتور ایمنی (به عنوان مثال مولد موتور با سیم پیچ عایق بندی شده).
  3. منابع الکتروشیمیایی (به عنوان مثال باتری ها) یا منبع دیگری مستقل از مدار ولتاژ بالاتر (به عنوان مثال ژنراتورهای دیزلی).
  4. منبع تغذیه الکترونیکی با خروجی های ذوب شده. خطای داخلی مجاز به ایجاد ولتاژ اضافی مطابق با ولتاژهای استاندارد (پی ایی ال وی)نیست.

مطالعه بیشتر:

شرکت آسان ژنراتور دانیال در زمینه برق صنعتی و تابلو برق فعالیت دارد. جهت استعلام قیمت، سفارش خرید و یا مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید. نوشته 99/9/1


لطفا جهت دریافت کاتالوگ بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

برچسب ها _